Albins folkhögskola läggs ner

Maria Wharton Stjärnskog, ordförande i Albin folkhögskolas förening, berättar att verksamheten till viss del kommer finnas kvar, under ett "annat organisationsnummer".
Nyhet Efter bidragsfusk, arbetsmiljöproblem och ett återbetalningskrav på 6 miljoner kronor läggs Albins folkhögskola i Landskrona ner. Nu planeras en ordnad avveckling – men verksamheten kan leva vidare i ny form.
Albins folkhögskola har två turbulenta år bakom sig. På måndagen, den 29 april, beslutades att Albins folkhögskola i Landskrona ska lägga ner verksamheten till årsskiftet. Skolans drivs av regionala LO-förbund och beslutet togs av skolans egen förening. Albins folkhögskola har granskats av Folkbildningsrådet sedan 2023 på grund av bland annat bidragsfusk och stora brister i arbetsmiljön, där personal har larmat om missförhållanden. Granskningen resulterade i ett återbetalningskrav på 6 miljoner kronor, vilket blev oöverkomligt för folkhögskolan.
– Det här är väldigt vemodigt, säger Maria Wharton Stjärnskog, ordförande i Albin folkhögskolas förening, som vid ett flertal tillfällen betonar att hon bara varit ordförande sedan 14 februari i år.
Gemensam ansökan
Men föreningen har en plan för att kunna fortsätta att erbjuda kurser i Landskrona, vilket innebär att deltagarna inte kommer påverkas. Nu kommer det ske en ordnad avveckling av folkhögskolan.
– För att klara av återkravet till folkbildningsrådet så behövs ett ekonomiskt tillskott. Därför har vi lämnat in en gemensam ansökan med Malmö folkhögskola om att vi är beredda att överlåta våra deltagarveckor i framtiden, och de är beredda att överta dem. Förhoppningen är att verksamheten kommer finns kvar i Landskrona, i samma lokaler.
Vad är en ordnad avveckling?
– Alternativet är konkurs.
Uppgifterna bakom oegentligheterna på Albins folkhögskola kommer till stor del från tidigare anställda. Bortsett från hög arbetsbelastning, avhopp, byten av rektorer och långa sjukskrivningar – något tidningen Folkhögskolan har rapporterat om– har man inte bedrivit sina fackliga kurser eller den allmänna kursen enligt bidragsvillkoren. När det gäller de fackliga kurserna har Albins folkhögskola lämnat in felaktiga uppgifter om deltagarantal och kursens omfattning, vilket en visselblåsare avslöjade för Dagens Arena. Det ska ha resulterat i fusk på miljontals kronor årligen. I dag är de fackliga kurserna nedlagda.
Nekar till anklagelserna
Folkhögskolans rektor Rosa Andersson har tillbakavisat kritiken med argumentet att man har tolkat regelverket annorlunda än Folkbildningsrådet, berättade hon för Tidningen Folkhögskolan för två år sedan.
– Vi har följt lagar och avtal. Den ekonomiska situationen har varit ansträngd och på så sätt påverkat arbetsmiljön, men vi har gjort vad vi kan för att motverka negativa konsekvenser. Vi har inte gjort något med illvilja, berättade Rosa Andersson.
Maria Wharton Stjärnskog har inte varit involverad i det som Albins folkhögskola anses ha gjort sig skyldiga till.
– Nej. Jag vet ungefär vad som har hänt. Men jag har bara konstaterat att vi har ett återkrav på 6 miljoner och att vi måste lösa det. Och ska vi göra det så krävs en ordnad avveckling och mer pengar, vilket kräver ett ägartillskott.
Men man måste väl beakta de missförhållanden som har pågått för att bristerna ska kunna åtgärdas?
– Jo, åtgärderna är ju genomförda. Vi har längre kurser och vi har inga rörelsekurser (fackliga kurser red. anm.) Nu är det en ren och skär folkhögskola med Arbetsrörelsens grundvärderingar som utgångspunkt, säger hon.
Om ansökan tillsammans med Malmö högskola går igenom, kommer en stor del av personalstyrkan finnas kvar, enligt Maria Wharton Stjärnskog.
Hur mår personalen i dagsläget?
– Vi har representanter från personalorganisationen med på våra styrelsemöten. De vittnar om att det har hänt jättemycket. Det är en helt annan stämning. Man fikar tillsammans och det finns en jättebra dialog sinsemellan och med deltagarna. Den arbetsmiljökris som fanns tidigare finns inte nu, säger hon och tillägger att många känner hopp att verksamheten ska fortsätta bedrivas i Landskrona.
Det här har Folkhögskolan Albins gjort sig skyldig till, enligt Folkbildningsrådet:
- Ledningen har fattat beslut som kraftigt påverkat både personalen och genomförandet av allmän kurs.
- Lektioner har ställts in eller hållit låg kvalitet, vilket har lett till minskad motivation och hög frånvaro.
- Skolan har utfärdat studieomdömen till deltagare med mycket låg närvaro.
- Skolan har inte bedrivit sina fackliga kurser eller den allmänna kursen enligt bidragsvillkoren. När det gäller de fackliga kurserna har Albins folkhögskola lämnat in felaktiga uppgifter om deltagarantal och kursens omfattning.
- Rapporterat deltagare som inte har genomfört kurserna och raderat närvarolistor, vilket innebär att skolan inte kan bevisa vilka som faktiskt har deltagit i kurserna.
LÄS ÄVEN: