Nya FolkisUng ska minska utanförskap

FolkisUng kommer att genomföras av Folkbildningsrådet i samverkan med åtta folkhögskolor som ska samarbeta med tretton kommuner. Foto: Stock adobe.

Nu startar FolkisUng där åtta folkhögskolor har valts ut för att stärka unga som varken arbetar eller studerar.
– Mycket handlar om att individanpassa för den här gruppen så att de hittar vägar vidare, säger Gabrielle Melander, biträdande rektor vid Västerbergs folkhögskola.

Folkbildningsrådet har beviljats nära 40 miljoner kronor av Svenska ESF-rådet för att rikta sig till unga som saknar sysselsättning. Nu ska omkring 560 ungdomar få stöd för att hitta vägar till arbete eller studier. Arbetssättet ska också resultera i en modell som kan användas av flera folkhögskolor och kommuner, skriver Folkbildningsrådet på sin hemsida.

Gabrielle Melander, biträdande rektor på Västerbergs folkhögskola.

Västerbergs folkhögskola i Sandviken är en av åtta skolor som deltar i projektet. De gjorde sin ansökan till Folkbildningsrådet i våras. Nu i februari väntas de första deltagarna komma till skolan.

– Vi kommer att anställa en lärare till projektet och eventuellt en till. Det handlar om att kunna inspirera och motivera den här målgruppen så att de hittar en väg att komma vidare, säger Gabrielle Melander, som är biträdande rektor på Västerbergs folkhögskola.

Bred samverkan

I samverkan med till exempel kommuner, socialtjänst och studie- och yrkesvägledare ska de nå deltagare som ska börja på Västerbergs folkhögskola. Totalt ska de nå cirka 70 deltagare innan projektet avslutas i april 2027. Åldern på deltagarna ska vara från 16 till 29 år.

Gabrielle Melander betonar att utbildningen behöver vara individanpassad.

– Vi kommer att ta in deltagare löpande och ungdomarna kommer delta under olika lång tid i projektet beroende på deras utgångslägen. Vi börjar med en kartläggning om vad personen behöver. Några kommer kanske att få praktik i vissa perioder och när det gäller teoretiska studier kan det vara olika ämnen som de behöver, säger hon.

Folkhögskolans framgångsrika metoder

Anna-Karin Lindblom, Folkbildningsrådets generalsekreterare, ser hoppfullt på satsningen.

– Vi är väldigt glada över att ESF-rådet har beviljat medel till satsningen. Att unga som varken arbetar eller studerar erbjuds en väg till studier och arbete är angeläget både för deltagarna och för samhället. Folkhögskolorna har lång erfarenhet och bevisat framgångsrika metoder från att arbeta med den här målgruppen, en kunskap som är central i detta arbete, säger Anna-Karin Lindblom i ett pressmeddelande.

Skolor som deltar i FolkisUng

  • Fridhems folkhögskola.
  • Hjälmared folkhögskola.
  • Hola folkhögskola.
  • Kyrkeruds folkhögskola.
  • Litorina folkhögskola.
  • Västerbergs folkhögskola.
  • Ädelfors folkhögskola.
  • Örebro Folkhögskola.

Folkbildningsrådet är projektägare för FolkisUng.

I Sverige är det omkring 130 000 personer mellan 16 och 29 år som varken arbetar eller studerar, visar siffror från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.