Debatt: Så kan du använda AI i sva-undervisningen

Anna Fitzgerald är lärare i svenska, svenska som andraspråk och engelska.
Debatt AI är ett värdefullt redskap som kan avlasta läraren från rutinuppgifter och ge eleverna möjlighet att utveckla sina språkliga färdigheter mer självständigt, skriver läraren.
I dagens digitaliserade samhälle är tekniken en naturlig del av skolan. Med lärplattformar, datorer och AI-verktyg som ChatGPT blir digitalt stöd en självklar del av undervisningen. För att möta detta behov är det viktigt att vägleda eleverna i hur de kan använda AI på ett konstruktivt sätt istället för att undvika det eller betrakta det som en genväg till fusk. Genom att integrera AI som ett pedagogiskt verktyg kan vi dels stärka elevernas språkliga utveckling och göra dem till mer självständiga språkbrukare och dels avlasta oss själva i vårt arbete med textrespons.
I undervisningen i svenska som andraspråk använder jag ibland ChatGPT som hjälpmedel för att ge eleverna möjlighet att bearbeta sina texter. Eleverna skriver först sina texter i ett slutet digitalt ordbehandlingsprogram. Därefter får de tillbaka sina texter för att bearbeta dem med hjälp av AI-verktyget, som kan hjälpa till att rätta språkliga misstag. Efter att ha gjort ändringarna lämnar eleverna in en reviderad text tillsammans med en kort reflektion över de misstag de upptäckte och om de ser några mönster i sina fel.
Snabb och direkt återkoppling
Detta arbetssätt har flera fördelar. Eleverna får snabb och direkt återkoppling på sina texter, vilket kan vara både motiverande och lärorikt. Att arbeta med AI stärker elevernas självständighet eftersom de får möjlighet att korrigera sina egna misstag. Dessutom förklarar AI:n varför vissa förändringar görs, vilket hjälper eleverna att förstå grammatiska regler på ett sätt som traditionella rättningar kanske inte gör. På så sätt utvecklar eleverna både sina språkliga och metakognitiva färdigheter, och de lär sig hur de själva kan granska och förbättra sina texter.
En stor fördel med AI är att det kan ta hand om repetitiva uppgifter som rättstavning och grammatik, vilket avlastar läraren och ger oss mer tid att fokusera på mer komplexa aspekter av skrivandet, såsom idéutveckling, innehåll och kreativitet. Det gör att läraren kan ge mer nyanserad återkoppling på exempelvis texters struktur och utveckling, vilket annars kan vara svårt att hinna med när tiden ofta går åt till att rätta språkliga fel.
Undvik fallgroparna
Men det finns också fallgropar som måste beaktas. En potentiell risk är att elever kan bli för beroende av AI och missa möjligheten att lära sig av sina egna misstag. För att hantera detta kan det vara bra att låta eleverna först försöka rätta sina texter på egen hand innan de får hjälp av AI. Även om AI kan ge språklig återkoppling kan den ha svårt att uppfatta nyanser eller kontext som är kulturberoende eller situationsspecifika. Därför är det viktigt att läraren fortfarande ger stöd och går igenom texten tillsammans med eleverna för att förklara mer komplexa delar.
Trots dessa risker anser jag att AI är ett värdefullt redskap som kan avlasta läraren från rutinuppgifter och ge eleverna möjlighet att utveckla sina språkliga färdigheter mer självständigt. Genom att använda ChatGPT som ett stöd i språkundervisningen, kan eleverna få återkoppling på både grammatik och stavning och samtidigt reflektera över sina misstag. Detta gör att eleverna stärker sin förmåga att använda digitala verktyg för sitt lärande och utvecklar sina språkliga färdigheter på ett sätt som främjar deras självständighet.
Anna Fitzgerald, lärare i svenska, svenska som andraspråk och engelska
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Ämnesläraren
LÄS ÄVEN
Nyanlända elevers engelska glöms bort
Här rustas svensklärare för att lösa läskrisen
Ny studie: Stora brister i svenska som andraspråk på komvux
Läsförståelse i fokus när elever läser skönlitteratur i skolan