Debatt: Därför blir jag provocerad av debatten om pojkars läsning
Tommy Bildström är bibliotekschef i Nordmaling. Foto: Karin Jonsson Sandström
Vi lärare debatt Få ämnen gör mig så arg och upprörd som när pojkars läsning debatteras. Ett irritationsmoment är att litteraturarbetare (folk- och skolbibliotekarier) sällan blir tillfrågade. Varför får inte vi som jobbar med detta dagligen höras? undrar Tommy Bildström, bibliotekschef i Nordmaling.
Om någon är intresserad, och med tanke på debatten borde många vara det, så ger mina år av erfarenhet kring läsfrämjande arbete direkt några spontana reaktioner på debatten om pojkars läsning.
Nummer ett: Pojkars attityd till läsning måste problematiseras. Det flesta som jobbat med barn och ungdomar vet att den absolut enklaste försvarsmekanismen om man inte kan är att säga att det är töntigt. Enligt min erfarenhet är det kanske den enklaste och vanligaste reaktioner hos pojkar som inte kan.
Nummer två: Se till att skaffa skolbibliotek med utbildad personal för alla barn. Vad är det egentligen för märklig debatt när man förvirrad sitter och undrar varför läsningen sjunker samtidigt som man inte har skolbibliotekarier i varje kommun?
Nummer tre: Biblioteken behöver resurser men också fler krav på sig. Förhoppningsvis leder det ena till det andra. Det finns inget som helst jämlikhetsarbete på biblioteken. Trots att artiklar skrivs och debatteras så ser inte bibliotekarierna och bibliotekscheferna detta som ett problem, vilket tydligt framträder när man följer debatten i Biblioteksbladet. Ribban är låg. Kompetensbaserad rekrytering och ett arbete för jämställdhet och mångfald bland bibliotekarierna är det minsta samhället kan kräva. I just det här fallet så leder det inte bara till frånvaron av läsande förebilder, det är också pinsamt tydligt att vårt utbud påverkas negativt.
LÄS ÄVEN: ”I varje stökig pojke finns en vetgirig elev”
Det är inte nödvändigtvis en fråga om manligt och kvinnligt men självklart så behöver man en bredd för att alla målgrupper ska hitta sin litteratur på biblioteket. Alla borde också vara medvetna om att nivån på vad som anses vara bra, lämplig och åldersadekvat litteratur bestäms av en väldigt homogen grupp. Kvinnor i en viss ålder och från samma sociala bakgrund. Att tänka att det inte på något sätt skulle påverka pojkars läsning känns märkligt.
Nummer 4: Det sker en oacceptabel kultur- och litteraturdiskriminering på biblioteken.
Vi har jobbat mycket med ungdomars delaktighet på vårt bibliotek i Nordmaling. Vi har många läsande killar på vårt bibliotek som också varit otroligt delaktiga i både biblioteksarbete och inköp. Om man får tillåta sig att generalisera så är det mycket Star Wars (vi har en Star Wars-hylla), skräck (och inte av den där mesiga typen utan riktig skräck), böcker kopplade till tv-spel, serier i form av Marvel och Dc och självklart ganska mycket Manga. Jag kan inte tänka mig att det är en lokal företeelse? Alla bibliotek som inte har en hylla med spellitteratur borde få bakläxa. Det är inte direkt raketforskning.
Fångas barns och ungas intresse, tankar och förslag ens upp innan vuxenvärlden påbörjar sin analys och ställer upp teorier om varför de inte kommer till biblioteken?
En av våra mest utlånade serier är serien Shirtless bearfighter. Den handlar om en man som halvnaken slår björnar på käften i någon sorts serieparodi. Den är möjligtvis lite löjlig, olämplig och säkerligen grabbhumoristisk. Jag har skrattat så tårarna rinner till den serien och det gör också våra låntagare i högstadiet (både tjejer och killar). Vi är det enda biblioteket i hela Sverige som har den serien, men jag är beredd att dö på den här kullen: Den dag vi inte kan omfamna litteratur som provocerar så förlorar vi många. Kanske killar specifikt.
Tommy Bildström, bibliotekschef Nordmaling
- Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Ämnesläraren
LÄS ÄVEN
”I varje stökig pojke finns en vetgirig elev”
Professorn om varför flickor läser bättre än pojkar
Så får han de mest läsovana att vilja läsa