Åtta appar som peppar till plugg

Vi har listat åtta lärorika appar. Foto: Pixabay
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i svenska, språk mm

Mobilen är inte bara ett problem i skolan. Det finns även gott om pedagogiska appar som gör att eleverna lär sig mer – på ett roligare sätt.

1 Periodiska systemet som spel

Att lära sig periodiska systemet kan bli lättare. I appen Kemiska grundämnen och det periodiska systemet även (Elements and Periodic Tabl) får eleven bevisa sina kunskaper genom att spela. Det finns även bildkort för den som vill öva. Appen är svensk­språkig och reklam­finansierad.

2 Roligare språkundervisning

Duolingo kan hjälpa alla som studerar moderna språk. Appens grundtanke är ”spelifiering”, och man samlar poäng, får medaljer och utmanar sina vänner. Duolingo, som har ett engelskt gränssnitt, finns för ett 30-tal språk. Gratisversionen är annons­finansierad, men det finns även ett reklamfritt betalabonnemang.

3 Läroapp om Berlinmuren

Historien om Berlinmuren fascinerar och i den engelskspråkiga appen The Berlin Wall kan skol­ungdomar gå en virtuell tur längs muren. Appen, som tagits fram av tyska utbildningsmyndigheter, kan även användas som guide under skolresor till Berlin.

4 Koll på de vilda djuren

Många elever har dålig koll på vilda djur och fåglar, och här kan Svenska jägareförbundets Viltappen komma till hjälp. Genom att klicka på ett djur visas text, bilder och läten och man kan även identifiera djuren utifrån spår och spillning.

5 Avancerade matteövningar

I engelskspråkiga Quick Brain (även Math Exercises for the brain) samlas ett stort antal avancerade matteövningar. Man kan lösa dem genom att tävla mot sig själv eller mot andra. Appen är gratis, men den som vill slippa reklam kan betala några tior.

6 Flash card i mobilen

Quizlet gör det smidigt att skapa digitala ”flash cards”, alltså kort där man har frågan på ena sidan och svaret på den andra. Många lärare använder tjänsten i undervisningen, men eleverna kan även skapa egna kort i Quizlet-appen. Det går enkelt att förvandla dem till olika utmanande spel. Appen, som kräver inloggning, erbjuder ett frivilligt betalabonnemang med fler funktioner.

7 Koll på kartan

Många elever tycker att geografi är spännande och i Seterra Geografi finns över 200 övningar där man exempelvis ska peka ut länder på en karta, ange svenska städer eller para ihop länder och flaggor. Appen är gratis med reklam, men det finns även en annonsfri betalvariant.

8 Språkkurs med SVT

För den som har ett annat modersmål än svenska finns gratisappen SVT Språkplay. Här kan man titta på SVT Plays vanliga program – tillsammans med ett antal smarta språkverktyg. Det går exempelvis att lägga till text och ordlistor för 25 vanliga invandrarspråk och till vissa tv-program finns det även övningar.

Tänk på GDPR

Alla appar är svenskspråkiga. De finns för både Android och Iphone/Ipad och laddas ned via Google Play Butik eller App Store. Tänk dock på att dubbelkolla med skolledningen – om appen samlar in personuppgifter regleras detta i dataskyddsförordningen GDPR.

LÄS ÄVEN

Så får föräldrar full kontroll på barnens mobiler

Åtta tips: Så skyddar du din dator och mobil

Håll dig uppdaterad – med smarta Feedly

Smidigare planering med kalendern i molnet