
Läraren Louise Callmer och eleven Tindra Wikenberg vänder och vrider på begreppen. ”Ja, så kan man skriva.”
Louise Callmer och Marcus Karlsson är lärare på Katedralskolan i Lund, bland annat på spetsutbildningen i historia.
Reportage
På Katedralskolan i Lund finns Sveriges enda spetsutbildning i historia. Hit söker sig de riktigt intresserade.
– När jag pratade om Karl Marx gick jag också igenom Hegel och dialektiken. Då hörde jag en elev som sa: ”Yes!” och knöt nävarna och sträckte upp dem i luften. På allvar. Utan ironi, berättar läraren Marcus Karlsson.
Katedralskolans populärvetenskapliga och kändistäta app, med fokus på medeltidens Lund, innehåller både filmer och texter, med skådespelare som Björn Kjellman och Johan Wester. Nu, en regnig onsdag, arbetar eleverna som går det tredje året på spetsutbildningen i historia, med den nya uppdateringen av appen. Lärarna Marcus Karlsson och Louise Callmer svävar runt i klassrummet, men de stannar upp för diskussioner och frågor då och då.
Spetsutbildningen på Katedralskolan i Lund drogs igång 2006, då som historieprogrammet där eleverna gick i en och samma klass. Från och med hösten 2022 blev utbildningen en del av samhällsprogrammet och eleverna läser nu flera kurser tillsammans med de andra samhällsstudenterna.
Den snabbpratande Marcus Karlsson har varit på ”Katte” sedan 2009. Något år senare kom Louise Callmer, som också är utvecklingsledare i engelska. Sedan 2021 är de två kollegorna gifta med varandra. Men det är en helt annan historia.
– Lite olyckligt uppkom i början en politisk diskussion om att det skulle startas någon form av elitutbildning. Men har man som jag, som vi, varit lärare i många år, då vet man att drivkraften intresse är mycket mer utvecklande än någon form av begåvning, säger Marcus Karlsson.
– Ja, eller att man bara vill ha något på papper, något som ser bra ut eller för att man ska få de högsta betygen. Eleverna som går här, de utvecklas något enormt. Det händer så mycket med dem när de har det brinnande intresset och möjligheten att fördjupa sig i ämnet, poängterar Louise Callmer.
Läraren Louise Callmer och eleven Tindra Wikenberg vänder och vrider på begreppen. ”Ja, så kan man skriva.”
Den fördjupningen handlar bland annat om att eleverna, om de vill, kan läsa två kurser på universitetet, bland annat antisemitismens historia. Regelbundet kommer också föreläsare från historiska institutionen till den anrika skolan i centrala Lund.
– Kursen om antisemitismens historia är frivillig för att man inte kan kräva att elever som läser hundra procent även ska läsa på universitetet. Man vill inte ha sönderstressade elever. Det är inte det det går ut på, understryker Marcus Karlsson.
I trean läser eleverna en kurs utifrån basutbudet i universitetets termin två, som en del av gymnasiearbetet. Även det går att välja bort. Då gör eleven i stället ett vanligt gymnasiearbete i form av en uppsats.
Enligt de två lärarna är samarbetet med Lunds universitet en win-win-situation för alla inblandade. Dels går många elever vidare direkt till att läsa historia på universitetet, dels brukar universitetet berömma Katedralskolans elever för att de ofta är mer intresserade och engagerade i kurserna än de andra studenterna. Marcus Karlsson och Louise Callmer ser också satsningen som ett sätt att sänka tröskeln till universitetet.
Katedralskolan är en skola med högt söktryck, med många ambitiösa elever och Marcus Karlsson menar att det inte är högre prestationskrav eller mer jakt på höga betyg i historieklasserna än i andra klasser på skolan, snarare mindre.
– De flesta har sökt av rent intresse och då är betyget inte det primära. Eleverna vill verkligen lära sig mer, säger Marcus Karlsson som dock lägger till att visst finns det problem med stress, precis som i alla andra klasser.
Marcus Karlsson och eleven Ella Bengtsson funderar tillsammans.
Lärarna pratar mycket om att göra undervisningen levande, om att förstå sammanhangen, om att greppa orsaksförhållanden. De suckar därför över hur historieämnet behandlas innan eleverna kommer till gymnasiet.
– Eleverna läser historia i block på högstadiet och det dröjer flera månader mellan de olika epokerna som ska gås igenom. Då kan man inte förstå hela kontinuiteten i historien och då blir den äldre historien ganska obegriplig. Elever kommer hit ibland, med ganska fragmentariska kunskaper om vissa saker.
De som har valt att läsa spetsutbildningen i historia är väldigt intresserade av historia, det gör det mycket lättare för lärarna. Men det innebär också problem av en annan sort, i alla fall ibland. Några av eleverna är kalenderbitare av rang.
– Jag hade en kille som räckte upp handen i ettan, sedan tog han aldrig ner den igen. Om du som lärare börjar prata om något och då säger en mening, så har du tjugo händer i luften. Alla vill gärna, inte bara ställa frågor, utan också kommentera rätt. Om du som lärare inte sätter stopp där är risken att hela lektionen handlar om att de ska få bearbeta meningen du sa, förklarar Marcus Karlsson.
Historielärarna Louise Callmer och Marcus Karlsson tipsar om hur man kan arbeta med publika historieprojekt med sina elever:
Visst kan det låta charmigt och roligt, det är han väl medveten om. Men han påpekar att allt detta kunnande och uppvisande av kunskaper, kan göra att andra känner att de inte kan tillräckligt mycket.
De båda lärarna är tydliga med att det mesta de gör ska landa i en diskussion kring vad som har hänt, en diskussion som alla elever kan vara med i.
– Historia handlar inte om att rabbla kungalängder. Det handlar om att man måste se vad som har hänt och varför det har hänt. Och varför det påverkar oss, säger Marcus Karlsson.
Under utbildningen gör de många rollspel, studiebesök och resor. De får jobba med utställningar och hålla i stadsvandringar på Lunds historiedagar.
– De ska kunna presentera det de har lärt sig för en allmänhet som inte är kalenderbitare och kan allting. Hur gör man för att människor som är på en utställning ska förstå, uppleva och känna något, undrar Louise Callmer retoriskt.
Biblioteket är en guldgruva för nyfikna elever och lärare, som här (från vänster): Nilas Nimsten, Olle Mörk och läraren Marcus Karlsson.
Eleverna läser mycket och många av dem har känt sig ganska udda i sina grundskolor. Här får de sitta och prata om historia, dag ut och dag in, med kamrater som faktiskt delar deras intresse.
Just det lyfter den flitigt diskuterande eleven Ella Bengtsson som en av anledningarna till att hon sökte sig hit från början.
– Här finns möjlighet att fördjupa sig i allt från antiken till konsthistoria till andra världskriget. Lärarna är så bra förmedlare av kunskap. Det är också fint att få gå på universitetet redan på gymnasiet, menar Ella Bengtsson.
Hon tystnar en stund och så säger hon att det inte är lika enformigt, inte så mycket lärarstyrda lektioner som hon trodde att det skulle vara. Diskussionen är alltid igång och alla är med.
”Jag har alltid haft ett historieintresse. När jag sökte hit kände jag att det var en bra skolmiljö och det fanns möjlighet att lära sig mer. Skolans rykte spelade också in, inte minst vad gäller den här utbildningen.”
”Det är ett spännande och fascinerande ämne. Det är som en bra bok fast det är verklighet. Och det är relevant, för historien har format vår nutid.”
”Jag har alltid varit intresserad av historia och jag ville lära mig mer. Det är bra att det är mer inriktat här än bara vanlig samhällskunskap. Det är också intressant att gå universitetskurser och nu vet jag hur det funkar.”
LÄS ÄVEN
Rollspel fördjupar förståelsen för historien
Nya timplanen slår hårt mot historielärare
Läsning Lektorn: Vimlar av högkvalitativa författare, verk och texter.
Quiz Hur många klassiska talesätt kan dina elever?
Forskning ”I framtiden kommer elever arbeta med två typer av texter samtidigt.”
Läsning ”Läraryrket gav henne bekräftelse och inspiration, långt bortom att vara lagom.”
Krönika ”Det är inte det huvudsakliga syftet med VFU men det är en trevlig bieffekt.”
Krönika ”Jag känner livet i mej, när det våras.”
Krönika Så toppar svenskläraren elevernas form inför nationella proven.
Läsning ”Ett sätt att fördjupa reflektionen går via litteraturen.”
Forskning Forskaren: ”Förbluffande hur lite de ens tänkt på ämnet engelska”.
Krönika ”Det är kanske ett stresstest som våra framtida vuxna behöver?”
Läsning Lektorn: Norges främsta författare erbjuder högklassiga romaner om lärare.
Krönika Svenskläraren om roliga inslaget som engagerar eleverna.
Krönika ”Numera får upplevelserna tala mer för sig själva.”
Läsning Så tar de tag i läskrisens bortglömda perspektiv.
Boktips Lektorn: Jag anser att boken fyller ett tomrum.
Krönika ”Hemmen kompenserar för skolans brister istället för tvärtom.”
Undervisning ”Nu undviker jag helt grupparbeten med dem.”
Vfu Experternas fem tips: Så får du samarbetet att funka.
Undervisning Geografilärarens tips öppnar dörren till nya världar – i klassrummet.
Läsning Selma Lagerlöf var en uppskattad lärare, lite disträ, men ”engagerad och egensinnig”.
Fokus Stor granskning: ”Vi jobbar tyvärr mycket med att lära inför provet.”
Fokus Experten: Lärare har blivit inträngda med ett uppdrag som är omöjligt.
Fokus ”Missuppfattning att repetition måste vara tråkig.”
Fokus ”Skulle vara oerhört kraftfullt om det praktiserades i skolan.”
Fokus Tio lärare vittnar om varför repetition blivit en bristvara i skolan.
Fokus Forskarna: Lärare saknar stöd för att arbeta evidensbaserat.
Fokus Forskaren om metoden: Enkel men otroligt effektiv.
Krönika ”Talen som hade så hopplöst svårt att få fäste går nu inte att radera.”
Forskning Forskaren: Den emotionella stöttningen har stor betydelse för nyanlända elever.
Krönika ”Det är tydligt att nedräkningen mot de nationella proven har börjat.”
Forskning Lektorn: ”Eleverna behöver förberedas ordentligt om argumenten ska kunna bli hållbara.”
Debatt Svenskläraren: Fyra skäl till att lyriken bör bli en ledstjärna i klassrummet.
Forskning Så stärker språklärare elevernas muntliga kommunikation.
Krönika ”Läsning kan ta emot men jag känner bara: kom igen!”
Introduktionsprogrammen ”Elevernas språkutveckling är ett ansvar för samtliga lärare.”
Debatt ”Den som inte kan skriva en korrekt svenska ska heller inte uttala sig!”
Debatt ”Låt läsrevolutionen även inkludera vuxenutbildningen.”
Forskning Forskaren: ”Varenda lärare jag talade med betonade bristen på tid.”
Krönika Högstadieläraren om att ”Gen Z” är skeptiska till det politiska systemet.
Krönika ”Att tröskeln är så låg innebär att övningen verkligen kan göra stor skillnad.”
Krönika ”Numera känner jag att jag äger min SO-undervisning.”
Annat ”För väldigt många som läser på SFI innebär provet en stor, energikrävande oro.”
Undervisning Lektorn: Eleverna är väldigt kloka och har bra åsikter.
Krönika Svenskläraren om varför hon är tveksam till Skolverkets läslistor.
Debatt ”Mer än någonsin är det viktigt att vi lär ut kritiskt tänkande i skolan.”
Krönika Svenskläraren om att eleverna inte ens har en bokhylla hemma.
Böcker Jultips: Fem romance-verk med lärare i fokus.
Guider & tips Forskarens fem bästa tips.
Reportage Historieläraren: De flesta har sökt av rent intresse och då är betyget inte det primära.
Lärarutbildning ”Önskade alltid mer av den verksamhetsförlagda delen.”