Stora problem för flera ämneslärarföreningar

Nils Larsson, ordförande i Svensklärarföreningen, var en av flera representanter som närvarade när Nätverket Sveriges ämneslärarföreningar hade sin första fysiska träff i Stockholm i förra veckan.

Ekonomin är kärv för många ämneslärarföreningar. En förening som dabbas är Svensklärarföreningen.
– Jag ser allvarligt på vår situation. Vi jagar sponsorer med ljus och lykta, säger ordförande Nils Larsson.

Nils Larsson, ordförande i Svensklärarföreningen, berättar att det blir allt svårare att får ekonomin gå ihop. Några orsaker är att medlemsantalet sjunkit något och svårigheterna att få extra tillskott förutom medlemsavgifterna.

– Tidigare har vi sökt och ibland fått verksamhetsbidrag. Nu vill de flesta instanser och organisationer hellre ge bidrag till klatschiga projekt. Kostnaderna ökar även för oss, till exempel för att trycka och producera vår tidning Svenskläraren med arvoderad redaktör. Det kostar även att ge ut vår årsbok.

Nils Larsson, ordförande i Svensklärarföreningen.

Han berättar att medlemmarna vill ha en papperstidning men att det kan bli förändringar.

– Vår papperstidning är utmärkt men på sikt kommer vi nog att behöva gå över till en digital tidning. Men det är också en balansgång, eftersom vi riskerar att tappa ett antal medlemmar som absolut vill ha papperstidning. Totalt har vi cirka tusen medlemmar.

”Ser allvarligt på vår situation”

Nils Larsson ser ett akut behov av att kunna få ökad kostnadstäckning i föreningen.

– Vi jagar sponsorer med ljus och lykta. Jag ser allvarligt på vår situation. Vi står inte vid gravens rand i dag men vi har nog inte penar så att vi kommer att kunna bedriva den verksamhet vi har om det inte händer något positivt.

Bidraget från Skolverket har inte minskat på senare år.

– Sammanlagt är det bidraget knappt en miljon kronor till samtliga ämnesföreningar, så i Skolverkets totala budget är det en väldigt liten del. Från Svenska Akademien har vi fått bra stöd av i flera år men även de stöttar nu mer punktinsatser och projekt.

Nils Larsson beskriver Svensklärarföreningens uppgift som att stå på svenskämnets sida och tillvarata svensklärarnas intressen.

– Vi är remissinstans, vi ger ut tidningen Svenskläraren och vi har fortbildningsdagar. Vi står för ämnet på ett sätt som jag vet att många lärare uppskattar. Ämnesfördjupning har kommit i skymundan i många år då mycket fortbildning är inriktade på allmänna frågor. Vi ger fortbildning och inspiration i ämnet och i ämnesdidaktik. Våra fortbildningsdagar ingår dessutom i medlemsavgiften på 375 kronor.

Är det för dåligt engagemang från svensklärare som inte går med i föreningen?

– Nej, men generellt sett är inte föreningslivet lika starkt nu som tidigare. Den här situationen delar vi med våra systerföreningar för andra ämneslärare. Det är också olika traditioner som har betydelse. I till exempel Danmark har dansklärarföreningen betydligt fler medlemmar jämfört med oss.

Ämneslärarföreningarna samlades i Stockholm

I förra veckan samlades företrädare för ämnesföreningarna i Sveriges Lärares lokaler i Stockholm.

– Då framkom att många ämnesföreningar har kärv ekonomi och svårt att rekrytera fler medlemmar. På mötet med ämnesföreningarna bestämdes bland annat det fortsatta arbetet med att skriva remissvar till läroplansutredningen och betygsutredningen.

En grupp kommer att skriva allmänna remissvar från samtliga ämnesföreningar. Dessutom kommer det att tas fram ämnesspecifika remissvar för de olika ämnena.

– Jag ska tillsammans med föreningen för lärare i svenska som andraspråk formulera ett specifikt remissvar. Sen kommer kanske historielärarna, idrottslärarna och matematiklärarna att formulera sina remissvar för att ta några exempel, säger Nils Larsson.

Öppet brev från ämneslärarföreningarna

imageqksk.png

Torsdagen den 17 april samlades representanter från Sveriges ämneslärarföreningar i Stockholm för en första fysisk konferens för att stärka det samarbete som startats upp de senaste åren. På agendan stod gemensamt remissarbete till betänkande av Läroplansutredningen samt betänkande av Utredningen om likvärdiga betyg och meritvärden. Vi delade också med oss av framgångsfaktorer i arbetet i våra föreningar samt planerade för framtida gemensamma forum. Vår förhoppning är att vårt samarbete ska bli en del i arbetet att stärka ämneslärarföreningarnas ställning nationellt och att vår samlade kompetens och profession ska komma alla föreningar till gagn.

Stort tack till Sveriges lärare som upplät lokal åt oss under dagen och till föreläsare, Siri Helle, som gav oss inspiration och verktyg kring hur vi kan arbeta med psykisk hälsa i skolan, oavsett ämnesprofession.

Gå med i din/dina ämneslärarföreningar – det är tillsammans vi gör skillnad på riktigt! 

/Nätverket Sveriges ämneslärarföreningar