Svensklärare med humorn som vapen

Foto: Fredrik Jalhed

Wendel Carlsson understryker att filmerna kan fungera som en extralärare när eleverna repeterar hemma. Dessutom är det ett material som är lätt att dela med sig av till kollegor.

Repetition är kunskapens moder, men också leken. Det anser Wendel Carlsson som vann Svenska Akademiens svensklärarpris 2023 för sina humoristiska undervisningsfilmer.

Högstadieläraren Wendel Carlsson på Strömstiernaskolan i Strömstad sitter i sitt vardagsrum omgiven av bokhyllor och filmar med en kamera riktad mot sig. Han är mitt uppe i en genomgång om lyrikhistorien. En bit in i filmen tar han tillfället i akt att ge ett litet dejtingtips. En bibel plockas fram och han bläddrar fram till Höga visan – en samling kärleksdikter i Gamla testamentet. Rösten är lite skämtsam och teatralisk.

”När ni träffar er dejt ska ni titta dem djuuupt in i ögonen (konstpaus) och säga: Ditt hår är som en flock getter som strömmar utför Gileads berg. Dina tänder är som en flock tackor …”

Sedan avslutar han det hela med att titta in i kameran: ”Funkar varje gång!”

Prisade Tiktok-videos 

Därefter växlar han över till en mer traditionell genomgång om lyrik­historien. Många av tittarna har sett Wendel Carlssons Youtube- och Tiktok-videos ”Hemläxa” sedan starten, där vanliga genomgångar blandas med humoristiska inslag. Förra året tilldelades han Svenska Akademiens svensklärarpris för sina filmer.

– Själva idén var en konsekvens av pandemin. Följdeffekterna blev så positiva att jag fortsatte. Bland annat märkte jag att den här formen passade för elever med NPF, som kan ha svårt att hänga med under vanliga genomgångar. Nu kan de se filmerna flera gånger om, säger han och fortsätter:

– Repetition är kunskapens moder, men också leken. Lek är det första sättet vi lär oss på, så humor är ett viktigt verktyg för att få saker att fastna.

Hans videos handlar om alltifrån grammatik och källkritik till bondens historia, för Wendel Carlsson undervisar i både svenska och historia. Och det är mer än uppenbart att hans filmer lockar till intresse. På Tiktok, där han presenterade fem användbara tips inför nationella provets läsdel, visades inlägget 310 000 gånger.

Wendel Carlsson

Bor: Göteborg.

Uppvuxen: Utanför Grebbestad.

Ålder: 26 år.

Familj: Fästmön Elina och en undervattnad Aloe Vera vid namn Alvar.

Fritid: Böcker och rollspel.

Därför älskar jag att vara lärare: ”Läraryrket är ett hantverk som allt som oftast består av kaffe och hårt arbete, men som ibland förändrar liv.”

Lästips: Agnes Strandbergs studie ”En del i helheten – en studie av kontextualiserad grammatikundervisning i gymnasieskolan” samt Tobias Forsells ”Man är ju typ elev, fast på avstånd”.

”Vi lärare måste vara en motvikt mot antiintellektualismen”

Vissa av hans filmer är längre, andra kortare. De korta fungerar lite som flipped classroom – med kort fakta, länkade till en längre förklaring. På frågan om den typen av presentation av ett kunskapsinne­håll riskerar att leda till ytlig kunskap svarar han:

– Så fort det kommer en ny pedagogisk trend så kommer det en backlash efter ett tag. Då hinner inte den tidigare ”nya” pedagogiken bli genomarbetad. Den skjuts bort av nästa nya trend. Som jag ser det så handlar all pedagogik i slutändan om hur du integrerar ditt kärninnehåll, säger han och betonar att man givetvis måste utvärdera effekterna.

– Jag jobbar med välar­betat material och är noggrann med att redovisa källor.

– Filmen ska hålla en akademisk standard. Vi lärare måste vara lite av en motvikt mot antiintellektualismen. För tyvärr, om man ser på dagens samhälle, så är det ett stort ifrågasättande av expertis och vetenskap.

Trots arbetet med Youtube och Tiktok ser Wendel Carlsson sig själv som en ganska klassisk lärare. 

– Jag håller hårt på ordning och struktur och försöker vara den lärare som eleverna behöver. Inte alltid den de vill att jag ska vara.

Så gör du egna filmer

Wendel Carlssons bästa tips:

  1. Det behövs inte dyra verktyg. Allt som krävs är din jobbdator samt ett par hörsnäckor.
  2. Börja med att skriva ett manus. Ett färdigskrivet manus sparar mycket tid under själva inspelning.
  3. Klipp friskt! Ungdomarna är vana vid att videos ”klipper” snabbt och ofta.
  4. Håll en rimlig längd på dina filmer. Tjugo minuter är den optimala längden att sikta mot.
  5. En videoessä ska komplettera, inte ersätta.

LÄS ÄVEN

Experterna: Viktigt perspektiv glöms bort i läskrisen

Sandström: Dags att använda skriftspråket i skolan igen

Gymnasiereformen skapar oro bland engelsklärare

Herlitz: Så blir läsningen ännu mer central i undervisningen

Svenskläraren som ger röst åt lärarnas larm