Ny satsning ska få unga att upptäcka poesi

Temat för årets läslov är poesi – vilket gör det extra vältajmat att nya poesisamling ”Tid för poesi” når skolorna lagom till lovet. Elin Lucassi är förlagschef på En bok för alla som, tillsammans med Svenska Akademien, ligger bakom satsningen.

Poesiboken som skickades ut till alla sexåringar blev en succé. Nu kommer uppföljaren: Boken ”Tid för poesi” som når landets femteklassare före läslovet.
– Det känns helt fantastiskt att Svenska Akademien ännu en gång satsar så stort på barns läsning, säger förlagschef Elin Lucassi på En bok för alla.

Det är bråda dagar på förlaget, 160 000 böcker ska finnas på samtliga landets skolor med mellanstadium i mitten av oktober. Men förhoppningsvis kommer ”Tid för poesi” vara tillgänglig för försäljning redan på bokmässan i Göteborg i slutet av september.

– Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm och jag ska delta i en panel där vi talar om barn och poesi. Det är så häftigt att landets mest ärevördiga litterära institution vill göra detta för barnen!

Mats Malm uttrycker det så här i ett pressmeddelande:

”Svenska Akademien ger ut den här boken för att sprida glädjen att läsa och skriva. Gustav den tredje grundade Svenska Akademien år 1786 för att stödja språket och litteraturen, och den här boken tycker vi är ett riktigt bra sätt.”

”Den här texten klarar ju jag”

Det var långtifrån självklart att det skulle komma en ny poesibok till skolorna efter ”En bro av poesi” som 2021 skickades ut i 250 000 exemplar till samtliga sexåringar. Projektet var dyrt och stötte också på administrativa problem när böckerna skulle levereras. Men det var också enormt uppskattat bland barnen och landets förskoleklasslärare.

Att man till sist ändå bestämde sig för att sätta samman en andra poesibok beror också på de allt tätare larmen om att barn läser mindre för varje år som går.

Denna gång blir dock satsningen, av ekonomiska skäl, något mindre. Varje skola får nöja sig med en enda klassuppsättning böcker för alla eleverna i årskurs 5.

– Det kan tyckas orättvist att stora skolor inte får fler böcker än små skolor, men vi tror att alla skolor kommer kunna använda böckerna i undervisningen under läsåret.

Elever idag läser allt färre långa texter. Mot den bakgrunden låter det smart att erbjuda böcker med kortare texter, eller?

– Absolut, det är en av poängerna. Vuxna kan ju tycka att poesi är svårtillgängligt, men en 12-åring kan snarare säga att ”den här texten klarar ju jag, den är så kort”. Sedan är förstås förhoppningen att man väcker ett litterärt intresse hos dem så att de breddar sitt läsande till fler olika genrer.

Tidens gång är röda tråden

Boken innehåller 52 dikter som är tolkade av samtida svenska illustratörer. Bland författarna finns storheter som Edith Södergran, Anna-Maria Lenngren, Karin Boye, Erik Axel Karlfeldt och Gustaf Fröding.

– Den här gången har redaktörerna valt både dikter och illustrationer med lite större komplexitet jämfört med förra boken. En röd tråd är tidens gång, där finns tankar om både det vackra och det svåra. Barnen är ju i en ålder då de känner sig både små och stora, om vartannat. Och det är en tid då mycket händer med kroppen.

Har du någon personlig favorit?

– Jag tycker mycket om Nora Khalils ”snälla låt det inte vara min bror” med en stark illustration av Elisabeth Widmark. Den föreställer tre pojkar som tycks sova, eller är de döda? 12-åringar följer ju med vad som händer i samhället, med hjälp av litteraturen kan de börja prata om det.

Akademien står för finansieringen tillsammans med Helge Ax:on Johnsons stiftelse. Och Skolverket bidrar med att ta fram adresser till skolorna.

LÄS ÄVEN

Så får han elever att ta till sig poesi

Så öppnar han dörren till Fröding och Boye

Spoken word får eleverna att vässa språket

Lärarglädje efter Svenska Akademiens poesigåva