Debatt: Idag hyllar vi alla lärare och bibliotekarier

Idag på världsboksdagen vill Erik Cardelus hylla Shakespeare, Cervantes och alla lärare och skolbibliotekarier som för deras arv vidare. Foto: Wikimedia

Lärare och bibliotekarier är läskulturens fanbärare och förvaltare, med en avgörande betydelse för ett starkt och hållbart kunskapssamhälle. Och det finns en alldeles speciell dag att hurra och hedra dem – 23 april, världsbokdagen, skriver Erik Cardelus.

Detta datum den 23 april, år 1616, sägs också världslitteraturens giganter Cervantes och Shakespeare ha avlidit. Så det finns läge att tänka lite extra på dem också. Varför inte plocka fram något av Shakespeares alla fantastiska dramer, att försjunka i läsning eller samläsa något extra spännande och vackert replikskifte ur Shakespeares rika författarskap? Romeo mot Julia, Hamlet mot Ofelia, Macbeth mot Lady Macbeth?

Min alldeles egna favorit är Stormen, den store engelsmannens sista drama, där en förlist besättning hamnar på en främmande ö och ett äventyr sätts i gång. Drivande karaktärer är trollkarlen Prospero och hans dotter Miranda, som naturligtvis har sina motståndare. Allt slutar med en epilog där Prospero berättar om sin avklingande trollkraft och ber publiken om att befrias från kravet på att trolla, en text skriven av en åldrad Shakespeare i slutfasen av sitt liv.

Förlöste kreativiteten

Även Cervantes (1547–1616) har ett intressant livsöde. Skuldsatt tidigt i livet tog han värvning som soldat, skadades och tillfångatogs, satt flera år i fängelse i Algeriet. Där, i de kärva omständigheterna i fängelset, hängde hans liv på en skör tråd, men det förlöste också hans kreativitet. Don Quijote skrevs sent i livet, Cervantes hade hunnit bli långt över 50 år innan den gavs ut i två delar. Frukterna av sina framgångar fick han knappt njuta av i livet, men hans litterära odödlighet blev desto större.

Bortom dessa två giganter finns det många andra författare som förtjänar att nämnas inför denna världsbokdag. Den författare som överlägset mest flitigt och fördjupat har skrivit om böcker och bibliotek, är den argentinske nationalskalden Jorge Luis Borges (1899–1986). Oräkneliga är hans suggestiva och vindlande texter som utspelar sig i böckernas och bildningens värld. Samtidigt är hans texter ofta fyllda av dramatik och action – knivuppgörelser, maktkamper och ond bråd död. Själv har Borges sagt att han föreställer sig paradiset som någon sorts bibliotek.

Extra vackert i ovissa tider

Var tillbringar jag denna världsbokdag själv då?

Det enkla svaret är Katalonien, där nationaldag och världsbokdag sammanfaller, men även där merparten av min familj kommer från. Seden bjuder där att man ska utbyta böcker och blommor, rosor och romaner. Katalanska städer – som Barcelona och Tarragona och Girona – fylls då av blomsterstånd och bokstånd, längs gågator där glada människor samlas och samspråkar, en extra vacker sak i ovissa och konfliktfyllda tider som nu. Allt enligt min egen hemmagjorda devis: Sörj inte, njut av en bok tillsammans. Och kanske kan det vara ett fint sätt att fira denna viktiga dag även hemma i Sverige.

Erik Cardelus är fil. dr i språkdidaktik, knuten till Handelshögskolan i Stockholm, och legitimerad gymnasielärare i svenska, historia och moderna språk

LÄS ÄVEN

Lästips: Romaner om lärande är USA:s paradgren

Lektorn: Sveriges första deckardrottning hade inte passat i dagens skolsystem

Lästips för lärare på Internationella kvinnodagen

Lästips: Tre norska författare som sätter lärare i centrum

Djupdyk i Selma Lagerlöfs liv och författarskap