Annas läsprojekt gav hela klassen en tankeställare

Anna Björklund arbetar som svensklärare på Söderportgymnasiet i Kristianstad. Foto: Privat

Svenskläraren Anna Björklund ville att hennes gymnasieelever skulle läsa en skönlitterär bok som speglar dagens samhälle – och valde en bok om ungdomar, knark och våld.
– Om inte vi i skolan tar upp de här svåra ämnena, vem ska då göra det?

Hennes elever i årskurs 3 på Söderportgymnasiet i Kristianstad hade nämnt att de gärna ville läsa något inom kriminallitteraturen – och själv hade hon gått i samma tankar.

På Bokmässan i höstas lyssnade hon till Åsa Bonelli och Ida Axelsson som berättade om sin bok ”Helga alla medel” där journalisten Billie Karlsson går undercover som lärare på en gymnasieskola efter mordet på en 17-åring.

Och hon bestämde sig direkt.

– Jag pratade med författarna som blev väldigt intresserade av att vara med och prata om boken efter att vi läst den.

Gav boken ett sammanhang

Anna Björklund ville inte bara att eleverna skulle läsa och diskutera boken, hon ville sätta in den i sitt sammanhang. Eftersom författarna berättar om ungdomar som fastnar i drogförsäljning och kriminalitet, plockade hon fram artiklar och annat material som beskriver den utvecklingen i samhället idag.

Och eftersom bokens handling utspelar sig i Stockholm ville hon få bild av läget på den fronten hemma i Kristianstad. Därför frågade hon om polisen kunde komma till klassen för att svara på elevernas frågor.

– De blev väldigt glada att jag kontaktade dem, de vill ju på alla sätt arbeta förebyggande. Men det som de hade att berätta kom som en chock för oss.

Hur då?

– De beskrev hur 11-åringar har börjat sälja knark här. Varken eleverna eller jag hade förstått att så små barn var inblandade i vår lilla stad.

Jobbar även som idrottslärare

Anna Björklund är också idrottslärare på skolan och har många gånger tagit upp frågan om hur narkotikan skadar kroppen. Nu breddade hon kunskaperna och lade till samhällsperspektivet.

– Jag drar mig inte för att berätta i klartext vad det handlar om: Om du köper knark så finansierar du ett mord på en annan människa.

Vidare kontaktade hon organisationen Krogar mot knark och samlade på sig affischer från deras kampanj ”Usla ursäkter” som hon tapetserade klassrummet med en morgon.

– Eleverna blev rätt förvånade när de möttes av budskap som ”Jag sponsrar bara gängkrig när jag är med polarna” och ”Jag stöttar bara barnarbete när det finns något att fira”.

Du drar dig inte för att lyfta svåra och känsliga ämnen?

– Nej, jag tänker att barnen är i skolan en så stor del av sin vakna tid, om inte vi tar upp de här frågorna, vem ska då göra det? Jag ser det som vår skyldighet.

Ni var klara med temat för några veckor sedan, vad säger eleverna nu efteråt?

– De uppskattade hela upplägget och tyckte mycket om boken. Flera sa att de vill prata med sina syskon om hur gäng rekryterar unga, de vill göra vad de kan för att få stopp på det. De har också funderat mycket på vad som gör att någon faller dit, nu har de förstått att vissa tvingas in i kriminalitet.

Vad fick du för bild av deras egen användning av narkotika?

– Flera intygade att på fester är det alltid någon som använder narkotika. Flera beskrev också att de efter det här temat känner sig tryggare i att kunna säga nej till knark.

Författarmötet en succé

Det digitala mötet med författarna (en befann sig utomlands) blev också en succé, det blev ett samtal där många av de svåra frågorna kom upp.

– Åsa och Ida beskrev det som en ”dröm för en författare” att träffa ungdomar som blivit engagerade av läsningen, att de skrivit en bok som gör stor nytta.

Anna Björklunds projekt har uppmärksammats i både Radio Kristianstad och Kristianstadsbladet och flera kollegor på skolan kommer att hänga på till hösten – några av svensklärarna, en lärare i samhällskunskap och en i sociologi.

– Vi kommer nog att börja redan med ettorna. Det känns fantastiskt att min idé fått en sån respons.

Eleverna har fått besök av både polis och författarna Åsa Bonelli och Ida Axelsson, som skrivit ”Helga alla medel”, under arbetet med boken.

LÄS ÄVEN

Så stärker du elevernas digitala självförsvar

Så erövrar Bens elever akademisk engelska

Sandström: Förnyelse får inte ske på bekostnad av det beprövade

Tre svensklärare om att ge respons på elevtexter

Mathias fall gör juridiken konkret – och tänkvärd