Erfaren lärare skildrar en mardrömslik skola
Boktips
Arga föräldrar, manipulativa kollegor och en rektor som ger order om högre betyg. Det är upplevelser som huvudkaraktären i den nya romanen ”Läroanstalten” får vara med om.
– Tyvärr har det visat sig att många av mina läsare känner igen sig i det som beskrivs i boken, säger författaren Birgitta Larnefeldt.
Du har skrivit romanen ”Läroanstalten” om en lärare som har det väldigt tufft på sin arbetsplats. Berätta.
– Den handlar om läraren Christina som arbetar på en högstadieskola. Själva arbetsmiljön är rena mardrömmen. Värst är rektorn som fixar till betyg. Kollegor är elaka och intriganta och smiter från sitt arbete. Föräldrar trycker på och lägger sig i undervisningen. Christina far illa, kämpar på och slår till slut tillbaka.
Varför skrev du den här boken?
– Jag kände ett engagemang att skriva en roman om skolmiljön som varit min arbetsmiljö under ett helt liv. I stort har jag verkligen trivts med mitt arbete men ville väcka intresse för skolan och dess problem i dagens samhälle. Jag har varit fackligt aktiv och utbildat fackliga förtroendemän i många år, så den typen av frågor har alltid intresserat mig.
Huvudpersonen i boken pressas av rektorn. Han vill att Christina ska sätta högre betyg än eleverna egentligen är värda. Har du själv varit med om det?
– Jag vill betona att det här är en roman, men jag ha upplevt liknande händelser under mina 40 år som ämnes- och speciallärare – när föräldrar har legat på. På den senaste skolan jag arbetade på hade vi en väldigt schysst och självständig rektor, men samtidigt finns det många svaga rektorer som låter föräldrar styra. Tyvärr har det visat sig att många av mina läsare har känt igen sig i det jag har tänkt och känt.
Huvudpersonen hamnar i konflikter med sina kollegor?
– Ja, många av Christinas kollegor är rädda om sina jobb och ställer in sig i ledet i stället för att vara en Don Quijote, vilket går ut över Christina som försöker kämpa emot med ambitionen att skapa en rättvis och likvärdig skola. Men samtidigt utspelar sig berättelsen på en liten ort och då kan det vara ännu svårare att hävda sig som lärare.
Christina blir nästintill mobbad av sina elever. Hon är engelsklärare och anklagas för att vara dålig på engelska. Tror du att den sortens mobbing förekommer i skolans värld?
– Jag har sett det. Det är en kultur inom en del skolor. Det sitter i väggarna. Då kanske läraren i fråga slutar och i värsta fall kommer det en ny lärare som folk ger sig på.
Birgitta Larnefeldt
Bor: Stockholm.
Ålder: 70 år.
Yrke: 40 år som ämnes- och speciallärare. Legitimerad i svenska, svenska som andraspråk, engelska, historia och religion.
Övrigt: Har alltid varit fackligt aktiv. Var med och startade Långholmens folkhögskola på 1980-talet, för lågutbildade kvinnor. ”Vi ville få dem fackligt aktiva inom LO”.
På gång: Arbetar på en ännu en roman, en barndomsskildring från en arbetarförort i Stockholm under 1950-talet.
Förlag: Öraholma bok & skrivstudio.
LÄS ÄVEN
Testa dig själv: Hur mår du på jobbet?