Här är feel good-böckerna som maxar julmyset

Erik Cardelus tipsar om fem romance-böcker med lärare i fokus. Foto: Nelleke Dorrestijn och Stock adobe

Vilka är då läsvärda romance-författare som sätter lärare och skolmiljö i fokus? Här följer ett internationellt svep. Kanske blir det en julklapp eller ett samtalsämne vid julbordet. Eller bara egen läsunderhållning, skriver Erik Cardelus.

Om läslistor är ordet för dagen, blir julstämning ordet för morgondagen. För många innebär julstämningen också chansen att försjunka i en god bok, gärna med hög mysfaktor och en god portion munterhet. Eller feel-good som det ofta kallas. Men vilken läsning kombinerar bäst mys och munterhet? Vilken genre passar bäst?

För många är den bästa genren romance, vilket enligt en vanlig definition brukar bli ”genrelitteratur skriven av kvinnor, om kvinnor och för kvinnor”. Oftast innehåller böckerna romantiska och vardagliga förvecklingar som slutar lyckligt för den kvinnliga huvudpersonen. Omslagen är ofta satta i pastellfärger, med blomster och solljus.

Det har sagts att romance har en låg status bland litteratursnobbar, men inte bland de många läsarna. Så genrens framgångsrika författare kan skratta åt översittarattityderna hela vägen till banken. Speciellt författarna som skriver på engelska och därmed lättare kan erövra den globala bokmarknaden, med de riktigt stora pengarna.

Vilka är då läsvärda romance-författare som sätter lärare och skolmiljö i fokus? Här följer ett internationellt svep. Kanske blir det en julklapp eller ett samtalsämne vid julbordet. Eller bara egen läsunderhållning.

Två svenska romaner

Först ut är två svenska romance-romaner med skolkoppling. I romanen ”Som en öppen bok”, skriven av Sara Molin och utgiven 2020, får läsaren möta huvudpersonen Clara Rennel, en lärare i Sollentuna som brinner för litteratur i en läskrisande medelklassomgivning. Eleverna är söndercurlade och uppslukade av skärmar, dokusåpor, vloggar och influencers. Privat har Clara precis blivit dumpad av sin tölpaktiga pojkvän som skaffat sig en yngre kvinna. Krisen lägrar sig över Clara, men hon kämpar på. Här finns humor och fartfylldhet, men även små nålstick mot dagens skola.

Längre norrut, i Umeå, utspelar sig Solja Krapus ”Mogen för skrubben” (2005). Här möter vi den hyperambitiösa grundskoleläraren Eva-Lena, som blir ofrivilligt inlåst i skolans kopiatorrum en mörk fredagskväll. Utan mobil och kontakt med omvärlden, börjar Eva-Lena reflektera över sitt liv. Varför denna stress och perfektionism? Varför inte njuta mer?

I parallellhandlingar får läsaren följa med genom Eva-Lenas liv. Arbetslivet är meningsfullt men för stressigt, barnen kräver mycket hemmavid och maken Erik far runt på ideliga arbetsresor. Kanske har han en affär vid sidan om?

Framträdande löper relationen med kollegan Aurora, en kvinna som lever ett liv i stark kontrast till Eva-Lena. Glatt och ogenerat njuter Aurora av att äta, dricka och ligga runt. Hon njuter av livet medan det pågår, eftersom ingen repris ges. Aurora pushar och peppar Eva-Lena till att lägga om kurs i livet. Kom igen – lev nu!

Sexuella snedsteg i Finland 

På andra sidan Bottenviken återfinns författaren Annika Luther som med ”Lärarrummet” (2013) skildrar livet på den fiktiva Diktoniusskolan i Helsingfors, ett kollegium med diverse tokroliga karaktärer. Här ges humoristiska betraktelser över lärarlivet och vardagen, varvat med romantiska förvecklingar och sexuella snedsteg.

Mästarna inom romance-genren kommer dock från Storbritannien, med sin typiskt självironiska och fyndiga humor. I Dawn Frenchs roman ”Att säga ja” (2017) möter vi Rosie Kitto, en småtokig 38-årig lågstadielärarinna från England som tar anställning som barnflicka i en känslokall överklassfamilj i New York. Föga oväntat blir det en rejäl krock mellan Rosie och den övriga familjen, men kärleken segrar över stelheten i paradvåningen på Upper East Side. Även här blandas romantiskt och roligt, liksom en del erotiska möten.

Mellan humor och allvar

Sist, men inte minst, har vi den i svensk översättning årsfärska romanen ”Den lilla skolan på klippan”, skriven av den skotska bästsäljarförfattaren Jenny Colgan. Romanen är den första delen av en serie, så för den som fastnar finns mer att ta av.

Ursprungstiteln är ”Class”, vilket utgör ett bärande tema. Huvudperson är Maggie, en lärarinna med arbetarklassbakgrund från Glasgow som kommer till en snobbig internatskola för flickor i Cornwall i sydvästra England. Handlingen vävs ihop på ett skickligt sätt, i spänningsfältet mellan humor och allvar, med träffsäkra iakttagelser av skolaspekter som skolinspektioner, pedagogiska floskler, motsträviga elever, mobbning och skolkonkurrens. Här kontrasteras de två eleverna Simone och Fliss. Simone är en studiebegåvad och högmotiverad stipendiat från ett resurssvagt hem, medan Fliss kommer från ett överklasshem, men gör sitt yttersta för att skickas tillbaka till London där hon har sina kompisar. Friktionen mellan den fattiga plugghästen och den rika rebellen driver berättelsen framåt, men också läraren Maggies svårigheter med att anpassa sig till den snobbiga internatskolan. Dessutom står hon i valet och kvalet mellan att behålla eller att dumpa sin snälla men osofistikerade pojkvän Stan i Skottland, detta när en läcker kollega dyker upp i skolmiljön. Trygghet eller äventyr, stanna eller smita? Mitt i allt uppstår en gripande historia om en mor som återfinner sin bortadopterad son.

Bred palett av igenkänning

”Genrelitteratur skriven av kvinnor, om kvinnor och för kvinnor” har det ju kallats, men bortom denna schematiska och något fördomsfulla beskrivning finns det något att hämta för alla, oavsett biologi och bakgrund. Här erbjuds en bred palett av igenkänning för den som någon gång har arbetat i skolan. Här ges också inblick i främmande skolmiljöer, från Cornwall till Helsingfors, via New York och över till Umeå och Sollentuna. Mest av allt erbjuder romanerna en lättsam och avkopplande underhållning, med humoristiska men beska stänk av skolans och läraryrkets många variationer och egenheter.

Erik Cardelus är fil. dr i språkdidaktik, knuten till Handelshögskolan i Stockholm, och legitimerad gymnasielärare i svenska, historia och moderna språk

LÄS ÄVEN

Fem bra böcker om lärares liv under krig

Fem böcker om lärare som tar dig ut i världen i sommar

Tre böcker att läsa på läslovet

Lektorn: Nio bra julklappsböcker med lärare i centrum