
Vägen är utstakad. Både elever och lärare behöver höja sin digitala kompetens, konstaterar matematikläraren Rasmus Brugge. Foto: Oskar Omne
Reportage Med en digital penna slipper eleverna spilla tid och koncentration på att leta efter de rätta tangenterna på datorn. Men för att klara de nya nationella proven i matematik måste eleverna börja träna – och lärarna behöver stärka sin digitala kompetens.
LÄSTIPS: Skolverket svänger: Osäkert om nationella proven blir helt digitala
Matematiklärarna på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge har kopplat upp sig för att lyssna på Alexandra Jevring när hon berättar om det exjobb hon gjort som student på KTH.
– Jag ville ta reda på om gymnasieelevers prestation i matematik är beroende av om de löser problemen på papper eller dator, förklarar hon.
Eleverna behöver träna mer på den digitala tekniken än man kan tro.
Hennes slutsatser är tydliga:
– Eleverna behöver träna mer på den digitala tekniken än man kan tro. Min studie visar att de elever som inför ett digitalt prov inte fått tillräcklig övning har svårare att uppnå samma resultat som de skulle göra om de skrev på papper och med vanlig penna.
Studien är en del av det samarbete om praktiknära forskning som KTH har med kommunerna Haninge, Lidingö och Stockholm. Inom det så kallade KULF-projektet får skolorna chans att ta del av forskning som KTH:s lärarstudenter bedriver i form av examensarbeten. Digitalisering i matematikundervisningen är ett av de områden projektet täcker.
Vägen är utstakad. Både elever och lärare behöver höja sin digitala kompetens, konstaterar matematikläraren Rasmus Brugge. Foto: Oskar Omne
Efter mötet är matematikläraren Rasmus Brugge nöjd. Han är Fredrika Bremergymnasiets representant i samarbetet med KTH.
– Alexandra visade att man inte bara kan ge eleverna ett digitalt prov och sedan tro att de ska klara av att visa sina kunskaper. De kommer vara upptagna med skrivandet på datorn och då går deras kapacitet till det i stället för själva matteprovet, säger han.
Hösten 2023 var det egentligen planerat att de nationella proven i matematik skulle bli helt digitala, men en ny EU-dom försenar projektet och Skolverket kommer att presentera en ny tidsplan senare i vår. För att kunna förbereda eleverna på bästa sätt inför digitaliseringen av provet hoppas Rasmus Brugge på draghjälp från Skolverket.
– Det är de som driver på att vi ska ha digitala prov och då borde de också hjälpa oss att förbereda eleverna, säger Rasmus Brugge.
Hans kollega Monika Westerlund ser flera fördelar med en digitalisering av de nationella proven. En är att elevernas svar avidentifieras.
– Bedömningen blir mer likvärdig när jag inte ser namnen på eleverna. Eftersom lösningarna kommer att distribueras digitalt kan mina elevers prov rättas av en lärare på en annan skola.
Sofia Alstig och Martina Malmberg under en av Rasmus Brugges mattelektioner. Foto: Oskar Omne
Med digitala prov tror Monika Westerlund också att det blir mindre utrymme för fusk. När elever fuskar är det oftast i den första delen av provet med enklare frågor. Ställs de frågorna i stället i digital form kommer svaren döljas på datorn så fort de är inskrivna. Risken att någon kan kika över axeln blir minimal.
Monika Westerlund sitter med i en referensgrupp till de nuvarande nationella proven. Där har hon hört att det nya proven kanske inte blir helt digitala, utan till viss del även manuella som i dag.
– De mer komplexa uppgifterna kanske även i fortsättningen kommer att skrivas för hand, eftersom många elever inte kan skriva digitalt tillräckligt bra, säger hon.
När försteläraren Petra Mikkelborg får höra det blir hon bekymrad.
– Vad är då syftet med att digitalisera? Argumentet att minska arbetsbelastningen för oss lärare faller ju om en del av provet blir som det alltid har varit. Kortsvaren rättar man snabbt, det är de utredande frågorna som tar tid, säger Petra Mikkelborg.
Hon håller med om att det kan vara mer rättssäkert om någon annan rättar de egna elevernas prov. Det är också bra att rättningen blir mer samordnad än i dag. Men när det gäller de mer komplicerade uppgifterna pekar hon även på nackdelar.
– Det är ju jag som ser mina elevers kunskaper och det är jag som ska sätta betygen. Om inte jag får rätta proven ser jag inte vad de missar på. Som lärare läser jag också mellan raderna och ser vad det är för kunskaper de ändå visar.
Rasmus Brugge hoppas få hjälp av Skolverket när han och hans kollegor ska börja förbereda sina elever inför de digitala proven i matematik. Foto: Oskar Omne
Petra Mikkelborg tar Alexandra Jevrings slutsatser som stöd för att elevernas provresultat blir bättre om de får skriva för hand på vanligt papper.
– Forskningen i allmänhet säger inte att digitalisering är bättre när det gäller inlärning. Den säger tvärtom. Man tänker att ungdomar i dag är väldigt digitala, men med all distansundervisning märker vi att den digitala kompetensen varierar. Många elever tycker att det är knepigt.
Hon uppskattar möjligheten för skolan att ta hjälp av KTH-studenter och hoppas att kollegorna snart kan träffas för att diskutera vilka frågor matematikundervisningen på Fredrika Bremergymnasiet skulle ha nytta av att få belysta. Digitaliseringen av de nationella proven är bara en av många utmaningar lärarna står inför.
– Det är inte alltid vi når fram till skolledningen med det vi säger. Kommer någon utifrån och säger samma sak blir det enklare, säger Petra Mikkelborg.
Argumentet att minska arbetsbelastningen för oss lärare faller ju om en del av provet blir som det alltid har varit.
Biträdande rektor Maria Barnes märker en oro inför tekniken bland en del av skolans lärare. De som är yngre har jobbat med datorer hela livet, men de som närmar sig pensionen har fått lära sig längs vägen.
– Som lite äldre har jag själv i vissa situationer haft svårt att gå över till dator. För mig sitter minnet i handen och därför skriver jag helst minnesanteckningar för hand, säger hon.
Maria Barnes är också bekymrad över hur övergången till mer digital undervisning och fler digitala prov i matematik ska bli likvärdig för eleverna.
– Några lärare lär sig snabbt och tycker att det är helt fantastiskt, medan andra tycker att det är svårt och känns konstigt. En lärare kanske använder mycket digitala verktyg – en annan gör det inte. För eleverna innebär det att undervisningen kan bli på olika digital nivå beroende av vilken lärare de får, säger hon.
Biträdande rektor Maria Barnes ser en risk att undervisningen kan bli på olika digital nivå beroende av vilken lärare eleverna får. Foto: Oskar Omne
Alexandra Jevring gjorde sin studie på ett antal elever i Stockholm Science and Innovation School, en gymnasieskola i Kista i norra Stockholm.
– Att få en möjlighet att komma ut och göra praktiknära forskning genom att testa sina frågeställningar direkt på elever har varit fantastiskt. Vet man att skolan kan ha direkt användning av studien blir man så mycket mer motiverad, säger hon efter mötet med lärarna på Fredrika Bremergymnasiet.
På Stockholm Science and Innovation School var det Håkan Elderstig, förstelärare med inriktning mot matematik, som var Alexandra Jevrings kontaktperson.
– Att få någon som utvärderade vår verksamhet med vetenskapliga metoder var en stor förmån. Hennes slutsats att det blir bättre om man tränar på att använda digitalpennan låter ganska självklar, men var en ögonöppnare eftersom man gärna tar för givet att ungdomar är bra på allt det digitala, säger han.
Examensarbetet ledde till att de elever som började ettan i höstas fick varsin digitalpenna när de hämtade ut sina datorer.
– Det var en extra investering för skolan och då är det bra att ha stöd i att vi med hjälp av Alexandras studie hade sett att eleverna behöver tillgång till pennorna tidigt, säger Håkan Elderstig.
Här är de viktigaste slutsatserna i Alexandra Jevrings examensarbete.
LÄS ÄVEN
Skolverket svänger: Osäkert om proven blir helt digitala
Elever har lågt självförtroende i matte och NO
Nytt skolmaterial tar med eleverna till en fossilfri framtid
Nya siffror: Ointresserade elever stort problem i matte- och NO-undervisningen
Debatt Matteläraren: Många av mina elever förväntar sig att jag ska lösa uppgifterna åt dem.
Matematik no teknik Matteläraren: Man tar fasta på en ytterst begränsad del av kognitionsforskningen.
Debatt Matteläraren: Galet stor andel vill se någon form av grupperingar.
Forskning Ny studie identifierar flera hinder för metoden.
Lärarpriser Så väcker de elevernas intresse för matematik och naturvetenskap.
Krönika Matteläraren: Risken är att vår fascination leder oss lite fel.
Matematik Två av tre elever negativt inställda till matematik.
Undervisning NO-läraren: ”Jag håller på att fasa ut skriftliga prov”.
Reportage Så får de intensivmatten att fungera i praktiken.
Teknik ”Elever rycker i dörren för att få komma in till lektionen.”
Forskning Forskaren: Vissa elever riskerar att få en orealistisk bild av sin prestation.
Matematik no teknik Skolinspektionen: ”Vi kan inte ge en generell bild av hur det ser ut.”
Matematik no teknik ”Svårt att utveckla sin förmåga att arbeta laborativt om man bara får labba en gång per kurs.”
Forskning Forskaren: De klarar inte av att använda proportionalitet i verkliga sammanhang.
Debatt Debattören: Fokusera på praktiska färdigheter och disciplinära grundkunskaper.
Lärarutbildning ”Jag hade verkligen önskat att få metodik i mina ämnen.”
Krönika Matteläraren om den nya tidens stora utmaningar.
Matematik no teknik Professorn: Tydlighet gör det lättare för lärare att jobba självständigt.
Matematik no teknik ”Vi kan inte vara ett land som inte läser.”
Reportage ”Skolsystemet är inriktat på medelelever och inte så bra som det skulle kunna vara för högpresterande elever.”
Lektionstipset Gymnasieläraren om varför eleverna behöver en wow-upplevelse.
Forskning Drygt två tredjedelar klarar inte ett enkelt mattetest.
Forskning Forskaren: Kopplingen mellan ämnesinnehåll och språk måste vara tydlig.
Matematik no teknik Teknikläraren: Givande för eleverna att försöka komma på nya tekniska lösningar.
Forskning Fysikläraren: Vi fastnar ofta i själva proceduren och lägger inte så mycket kraft på förståelsen.
Nationella prov Skolverket har inget definitivt svar på vad det beror på.
Forskning Forskaren: Är det bullrigt och trångt får eleverna sitta tysta och räkna i matteboken.
Forskning Forskaren: Flickorna har oftast en större rädsla att säga fel.
Betyg Sämsta noteringen någonsin i både fysik och kemi.
Läromedel Har inga planer på att sluta: ”Måste uppdatera innehållet.”
Betyg Skolverket: Andelen F ökar kraftigt.
Reportage Teknikläraren som utvecklar undervisningen i takt med samtiden.
Undervisning Därför valde vi att bli lärare i våra ämnen.
Lektionstipset Matematikläraren drar nytta av sina psykologikunskaper.
Matematik no teknik NO-läraren: Varför tar inte alla chansen?
Krönika Matteläraren: Rädslan för att göra fel minskar när stämningen är avslappnad.
Pedagogik Gymnasieläraren: Ger en variation i undervisningen som höjer elevernas motivation.
Matematik no teknik Forskaren: ”Alla kan bli bra på matte.”
Stoffträngseln Skolverket: Enbart mer undervisningstid hjälper inte.
Gy25 ”Ett haltande system med inbyggda nödlösningar.”
Matematik no teknik NO-läraren: Viktigt att höja blicken och inte fastna i sin egen lilla värld.
Forskning Forskaren: Krävs en allmän läsförståelse – men också något mer.
Forskning Forskaren: Matematiksvårigheter kan inte enbart lösas med matematikinsatser.
Forskning Forskaren: De begränsade kunskaperna påverkar elevers prestationer.
Forskning Forskaren: ”Garantin kan nästan vara ett hinder för stöd”.
Forskning Forskaren: Lärarna pressas att sträva efter mycket men ytligt ämnesinnehåll.
Debatt Kemiläraren: De stryper det viktigaste riktmärket vi har när vi sätter betyg.
Forskning ”Djur är ofta närvarande som objekt men sällan som subjekt.”
Forskning Professorn: Likvärdigheten är allra lägst i Sverige.
Debatt Kemiläraren: Varför vill Skolverket försvåra för oss i tydligheten mot elever?