Biologilärarna djupdyker i ”den tysta pandemin”

”Vi ser att arbetet väcker stort engagemang och att eleverna uppnår väldigt bra resultat”, säger Sofie Mellberg och Ida Solum som undervisar om antibiotikaresistens.
Pedagogiska tips
Att bara lära sig fakta om antibiotikaresistens räcker inte. Elever måste också kunna agera antibotikasmart, menar biologilärarna Ida Solum och Sofie Mellberg.
– Vi tränar eleverna i att fatta kloka beslut i det riktiga livet, säger Ida Solum.
Bakterier som utvecklat resistens mot antibiotika leder till ett stadigt stigande antal dödsfall i världen och utgör ett akut globalt hot mot folkhälsan.
Att antibiotikaresistens – som kallats för ”en tyst pandemi” – är ett högaktuellt och viktigt ämne att lyfta i biologiundervisningen råder det ingen tvekan om, anser Sofie Mellberg och Ida Solum, biologilärare på Rosendalsgymnasiet i Uppsala.
Men det är ett ämne med en tydlig utmaning.
– Vi behöver göra eleverna handlingskompetenta och väcka en känsla av att de kan och vill påverka utvecklingen. Då räcker det inte att bara lära ut fakta, utan det krävs också praktisk övning, säger Ida Solum.
Samarbete med Uppsala universitet
Tillsammans med flera lärare och forskare vid Uppsala universitet har hon och Sofie Mellberg arbetat fram ett undervisningsmaterial, som kan stötta lärare i detta.
Lektionsupplägget knyter an till elevernas vardag och ställer dem inför realistiska dilemman där de tränas i att agera hållbart och ta egna beslut.
Det går att plocka ut enskilda övningar från materialet, men Sofie Mellberg ser stora vinster med att arbeta med det i sin helhet.
– Vi vet att det är svårt att hitta tiden, men genom att jobba med den här komplexa frågan lär sig eleverna otroligt mycket om allt från livsmedelsproduktion och läkemedelsutveckling till ekonomi och hållbar utveckling.
Sofie Mellberg och Ida Solum
Sofie Mellberg
Gör: Lektor i biologi, jobbar både som lärare på Rosendalsgymnasiet i Uppsala och med ämnesdidaktisk forskning och utveckling i samverkan med Uppsala universitet.
Ålder: 47 år.
Familj: Man och två tonårssöner.
På fritiden: ”Ägnar mycket tid åt musik och körsång och att träna agility med min hund.”
Ida Solum
Gör: Lärare i biologi, jobbar halvtid på Rosendalsgymnasiet i Uppsala och halvtid på Nationellt resurscentrum för biologiundervisning.
Ålder: 46 år.
Familj: Man och två tonårsdöttrar.
På fritiden: ”Nybliven hundägare så det blir många promenader, gärna i skogen.”
LÄS ÄVEN
Dissektioner av djur skapar starka känslor i biologin
Bra NO-undervisning är inte antingen eller