Efter labbkravet: Nu läggs flera fysik- och kemikurser ned

”Ett enstaka laborationstillfälle kan inte motsvara centrala delar av en 100-poängskurs”, säger Lotta Hedén, som samordnar fem kommuners vuxenutbildning.

Flera kommuner i Stockholms län slutar erbjuda vuxenutbildning i kemi och fysik på distans då utbildningsanordnarna inte erbjuder laborationer på den nivå som ämnesplanen kräver.
– Det är svårt att utveckla sin förmåga att arbeta laborativt om man bara får labba en gång per kurs, säger koordinatorn Lotta Hedén.

När komvux i Botkyrka, Huddinge, Nykvarn, Salem och Södertälje krävde att laborationerna i kemi och fysik skulle leva upp till kraven i ämnesplanerna valde flera utbildningsanordnare att inte längre erbjuda kurserna.

– Enligt ämnesplanen ska eleverna utveckla sin förmåga att arbeta experimentellt, och att hantera kemikalier och utrustning. För att uppnå dessa mål krävs mer än en eller två laborationer under en kurs och det räcker inte med filmade laborationer eller enkla hemlaborationer, säger auktorisationskoordinator Lotta Hedén, som samordnar de fem kommunernas vuxenutbildning.

Utlagt på entreprenad

Likt många andra lägger de fem kommunerna i Stockholms län – gruppen kallar sig Vux 5 – ut en stor del av sin vuxenutbildning på entreprenad hos olika utbildningsanordnare. De använder sig av ett auktorisationssystem, vilket bland annat innebär att utbildningsföretag en gång om året kan ansöka om att bli auktoriserade för att kunna erbjuda vuxenutbildning. Invånarna kan sedan välja fritt utifrån det utbud varje utbildningsanordnare som blir auktoriserad erbjuder.

Kommunerna behåller dock ansvaret som huvudmän och är ytterst ansvariga för att all utbildning håller en god kvalitet. Därför krävde Vux 5 besked från de anordnare som erbjuder kemikurser om vilka fysiska laborationer som ingår i deras distanskurser. Av redovisningarna framgick att de praktiska delarna av kemiundervisningen är för få och av otillräcklig kvalitet.

– Ett enstaka laborationstillfälle kan inte motsvara centrala delar av en 100-poängskurs. Flera utbildningsanordnare har heller inte någon labbsal utan den enda labb som erbjuds fysiskt på plats genomförs i ett vanligt klassrum utan tillgång till bland annat dragskåp.

Slutar ge distanskurser

I fortsättningen erbjuder Vux 5 bara kemi och fysik som klassrumskurser. Alla 100-poängskurser ges enbart på tio veckor, inte som tidigare fem.

– Om vi enbart startar tioveckorskurser blir det inte så många starter per år. Då kanske det blir fler elever per kurs och det gör att utbildningsanordnare kan hålla kursen i klassrum. För det handlar ju även om att det ska bära sig ekonomiskt för de här utbildningsföretagen, säger Lotta Hedén, som vänt sig till Kemilärarnas resurscentrum (KRC) för att få råd.

”Det är allvarligt”

Jenny Olander, föreståndare för KRC, är kritisk till utbildningsanordnarnas bristfälliga utbud.

– Det är allvarligt att elever kan få godkänt betyg i kemi utan att allt centralt innehåll har täckts in på grund av för få labbar och undermålig utrustning, säger hon. 

Även kommunerna i norra Stockholm har uppmärksammat de dåliga förutsättningarna för laborativ kemiundervisning och funderar över hur de ska gå vidare.

 – Vi tycker att det är ett bra initiativ från Vux 5 och tror att otillräcklig undervisning i laborativa ämnen kan gälla fler komvuxkurser över hela landet. Det handlar om undervisningskvaliteten för komvuxstudenterna och deras möjligheter att klara vidare studier där sådan kompetens behövs, till exempel i kemi, säger Jenny Olander.

Väldigt olika förutsättningar

Förutsättningarna är väldigt olika både för elever, lärare och utbildningsanordnare på komvux jämfört med ungdomsskolan.

  • Många vuxna som läser på komvux jobbar parallellt med studierna och vill genomföra sina studier i snabb takt.
  • På gymnasiet ges ofta kemi 1 (eller kemi 2) under ett läsår, kursen i komvux ofta ges på 5–10 veckor
  • På gymnasiet ges kursen analogt på plats, inom komvux erbjuds den ofta som distanskurs, eftersom många elever efterfrågar det efter pandemin.

Källa: KRC och Vux 5

LÄS ÄVEN

NO-kravet när labbarna tas bort från nationella proven

Oro när NO-laborationerna försvinner från nationella proven

Ny studie: Så blir labbarna meningsfulla

Prisad lärare gör fysik av gammalt skrot

Stora brister i skolornas kemisalar

Allvarliga brister i NO-sal upptäcktes vid granskning

Dahl: Därför behövs inga hypoteser före laborationen