Humorserie ska locka fler tjejer till matten

Influencern HanaPee och matteläraren Elin Gawell ligger bakom humorserien "Vi räknar på det". Foto: Oskar Omne
Den här artikeln publicerades ursprungligen på en tidigare version av Ämnesläraren | Lärare i matematik, teknik, naturvetenskap mm

Elin Gawell är matematikläraren som tidigare undervisade på universitetet. HanaPee är influencern med noll koll på matte. ­Tillsammans utgör de duon bakom webbserien ”Vi räknar på det!”.

Influencern HanaPee, som egentligen heter Hanna Persson, sitter i en skolkorridor med en ­mobiltelefon i handen och ställer en fråga till matematikläraren Elin Gawell:

– Elin! Jag har slagit vad med min kompis om att jag kan se 5 000 pandaklipp på en månad. Och vi har ingen wifi här på skolan. Därför undrar jag: kommer min surftid att räcka?

Det är ett exempel på den typ av frågor som ställs i den humoristiska webbserien ”Vi räknar på det!”.

Elin Gawell berättar att de livesända matematik­lektionerna på nätet syftar till att väcka intresse för ämnet och att få fler tjejer att välja tekniska inriktningar till gymnasiet.

– Många känner att matte inte är relevant i deras liv och därför vill vi visa att matte kan användas till många olika saker i vardagslivet.

Elin Gawell

Ålder: 39 år.
Bor: Värmdö.
Bakgrund: Licentiatexamen i matematik, ämneslärare i årskurs 7-9 och gymnasiet. Har undervisat i matematik på Stockholms universitet.
Arbetar: På Gustavsbergs gymnasium, Stockholms län.
Därför älskar jag mitt jobb: ”Matte är så himla roligt och mitt mål är att sprida matteglädje.”
Lästips: ”Recept att räkna med” av Eugenia Cheng, en populärvetenskaplig bok om matematik förklarad med matlagning och recept som jämförelse.
Teknikföretagen är initiativtagare till ”Vi räknar på det!” som du hittar på hacktheworld.se.

 

Tillbaka till studion och Elin Gawells svar på HanaPees fråga:

– Nu är det läge att räkna med prefix och enheter, säger hon och förklarar hur man kan gå tillväga för att lösa uppgiften.

Snart visar det sig att svaret är nej. Surftiden kommer inte att räcka, och HanaPee kommer bara att hinna se 160 pandaklipp. Att HanaPee har valts till program­ledare – trots att hon enligt egen utsago har noll koll på matte – beror på att hon är en omtyckt profil på sociala medier.

Men att seriens tilltal är humoristiskt behöver inte innebära att kvaliteten i matematikuppgiften går förlorad, menar Elin Gawell.

– Jag ser det här som en present till lärarna. Det finns otroligt många skickliga lärare som har stor kompetens att utveckla och anpassa våra frågor till olika delar av matematiken.

Elin Gawells 5 tips

  1. Allt går att räkna på. Uppmuntra eleverna att ställa frågor som från början inte känns matematiska, och visa hur de kan göras matematiska. 
  2. Många elever uppskattar att få vara kreativa och skapa egna uppgifter. Ta vara på det.
  3. Låt inte elever hindras av att de inte tror att de kan. Hjälp dem att bygga upp sitt matematiska självförtroende. 
  4. Med vardagsnära exempel kan vi fånga elever som behöver den konkreta kopplingen, men stanna inte där. Våga gå vidare med abstrakt matematik!
  5. I lärarmaterialet till "Vi räknar på det!" finns förslag på hur man kan jobba vidare med allt ifrån programmering till geometri, funktioner och sannolikhetslära.

LÄS ÄVEN

Läraren Elin räknar matte på Youtube