Sajterna där dina elever kan få läxhjälp
Digitala verktyg Tycker dina elever att läxorna är för svåra? Det finns flera aktörer som ger läxhjälp på distans helt gratis.
1. Chatta om matte
Fyra kvällar i veckan kan den som har problem med matematiken chatta med en expert. Tjänsten, som heter Mattecoach, är gratis att använda och finns för alla årskurser. Mattecoach drivs av KTH, Chalmers och Linköpings universitet, och det är som regel lärarstudenter som hjälper eleverna.
2. Mattehjälp på engelska
För den som har svårt med svenskan har Mattecoach en systertjänst som heter Maths Coach. Upplägget är detsamma, men eleverna chattar med engelskspråkiga experter från Aston University i brittiska Birmingham.
3. Svar på frågor – i alla ämnen
Ett bra sätt att få hjälp med sina problem är att använda ett diskussionsforum, till exempel Pluggakuten. Här kan alla elever som har problem med sina läxor ställa en fråga. Svaren ges av andra elever – och av tjänstens många volontärer. Pluggakuten drivs av den ideella organisationen Mattecentrum, men den täcker trots detta skolans alla ämnen i samtliga årskurser.
4. Videomöten i matte
Ett alternativ till att ställa frågor hos Pluggakuten är att använda en funktion som kallas för Livehjälpen. Vid vissa förbestämda tillfällen går det att träffa Mattecentrums volontärer i ett videomöte för att på så sätt få personlig hjälp – utan kostnad.
5. Chatta med en volontär
Namnet till trots erbjuder Do the Math inte bara mattehjälp. Här kan eleverna även få hjälp med fysik, kemi, biologi och programmering. De får hjälpen via en onlinechatt, och den man pratar med är ofta en universitetsstudent, men det finns också många verksamma och pensionerade lärare inblandade i tjänsten.
Do the Math driver även en populär Facebookgrupp med namnet ”Gratis mattehjälp online!” Den har närmare 30 000 medlemmar.
6. Läxhjälp av Röda Korset
På många platser i landet erbjuder Röda Korset fysisk läxhjälp på bibliotek och fritidsgårdar. Deras ungdomsförbund har också skapat tjänsten Läxhjälp online. Måndagar till torsdagar kan elever på både grundskola och gymnasium få digital hjälp av volontärer som sitter runt om i landet.
7. Läxhjälp på biblioteket
Många bibliotek erbjuder sedan länge gratis läxhjälp i sina lokaler. Under pandemitiden kompletterades de här fysiska mötena ofta med digitala möjligheter – och många fortsätter med det här. Via respektive stadsbiblioteks webbplats kan du se vilka möjligheter som erbjuds i din kommun.
Tjänster som kostar pengar
Utöver dessa kostnadsfria tjänster finns det även flera alternativ som kostar pengar, till exempel Studdybuddy, Tellus Academy, My Academy, Allakando och SmartStudies.
Dessa företag erbjuder som regel läxhjälp i hemmet, men de har även börjat satsa allt hårdare på olika digitala tjänster. Priset ligger som regel på runt 400 kronor i timmen, men det varierar utifrån tjänst och ämne.