Facket: ”Lärare ska inte behöva förlora på att jobba”
Kristina Dahlström och Mathias Åström.
Pension
Den som jobbar efter pensionen riskerar att drabbas av en skattesmäll. Nu kräver både fackförbund och arbetsgivare att regeringen ändrar regelverket.
– Vi har partsgemensam full uppställning. Nu behöver regeringen ta initiativ, säger Mathias Åström, chefsförhandlare Sveriges Lärare.
Den som går i pension men sedan väljer att jobba mer kan välja att pausa utbetalningen av den allmänna pensionen. Men tjänstepensionen har sina egna regler – har du väl börjat plocka ut den så finns det inget sätt att stoppa utbetalningarna.
Det skapar en situation där pensionerade lärare som återvänder till skolan riskerar att hamna i en högre skattenivå och därmed tvingas skatta bort en större del av pengarna.
LÄS MER: Jobbar efter pension – krävs på 32 000 kr i restskatt
Mathias Åström på Sveriges Lärare menar att ett system som straffar den som vill jobba extra efter pensionen rimmar illa med rådande lärarbrist. Dessutom är det onödigt krångligt med olika regler för de olika pensionsformerna.
– Våra medlemmar ska inte behöva förlora på att jobba och skatta bort stora delar av pensionen. Det blir en väsentligt sämre affär för erfarna lärare att hjälpa till på skolan. Och att man kan skjuta upp en sorts pension men inte den andra är ju helt orimligt, säger han.
Därför är Sveriges Lärare en av nio undertecknare av en hemställan till regeringen som uppmanar till att ändra regelverket för tjänstepensionen så att även den kan pausas för den som så önskar.
”Det krävs att man sätter sig in i systemet”
Alla som går i pension är inte medvetna om hur systemet fungerar, menar Mathias Åström.
– Du ska veta vad du gör. Om du börjar plocka ut tjänstepensionen så tickar det på sen, säger han.
En som tog reda på hur det fungerar innan hon gick i pension i höstas är Kristina Dahlström, pensionerad textilslöjdslärare i Sundsvall som jobbar tre dagar i veckan. Hon lade tid på att sätta sig in i reglerna före pensionen, och har valt att än så länge bara ta ut sin allmänna pension.
– Jag fortsätter bygga på tjänstepensionen, och så kan jag börja ta ut det när jag är 67 och inte vill vicka något mer. Det krävs att man sätter sig in i systemet, säger hon.
Hon hade gjort upp med arbetsgivaren redan när hon gick i pension i september att hon skulle komma tillbaka och deltidsjobba på timmar efter årsskiftet.
– Jag tycker det är fantastiskt roligt. Jag är ledig måndagar och fredagar, har ingen betygsättning, inga långa möten, jag går bara in till planerade lektioner. Jag får bara ha det gottaste, med eleverna, säger hon.
En lågt hängande frukt för regeringen
Just så önskar Mathias Åström på Sveriges Lärare att fler lärare hade möjlighet att göra.
– Så borde alla kunna resonera, men i dagens system kan man förlora mycket pengar på det, säger han.
Kristina Dahlström och hennes man gjorde gemensamma efterforskningar för att sätta sig in ordentligt i systemet.
– Vi satt och tittade på pension.se och räknade på olika aspekter. ”Hur blir de om vi gör si, om vi hör så”. Det är ett jättebra sätt att lära sig. Men det kräver ju att är trägen, det var ingenting som tog bara en kvart, säger hon.
Även om hon själv kunnat navigera i det hela anser hon att systemet behöver ändras.
– Det är ett jätteproblem att man inte kan säga stopp när man väl börjat plocka ut tjänstepensionen.
Mathias Åström är förhoppningsfull att arbetsgivarnas och arbetstagarnas gemensamma skrivelse till regeringen ska ta skruv.
– Det här är en så lågt hängande frukt så jag tror att de kommer att nappa. Sedan återstår hur lång tid det tar om det ska utredas och så vidare. Men det skulle ha en tydlig effekt och en tydlig signalverkan, säger han.
Hemställan till regeringen
En hemställan till regeringen är en formell begäran om svar i en viss fråga. Den aktuella ”Hemställan avseende möjlighet att göra uppehåll i tjänstepensionsuttaget” har skickats till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och är undertecknad av:
- Peter Danielsson, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner
- Joakim Larsson, ordförande Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganistion
- Malin Ragnegård, ordförande Svenska Kommunalarbetareförbundet
- Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges Läkarförbund
- Veronica Magnusson, ordförande Vision
- Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet
- Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR
- Johanna Jaara Åstrand, ordförande Sveriges Lärare
- Kristina Hultman, ordförande i representantskapet för AkademikerAlliansen
LÄS MER:
Jobbar efter pension – krävs på 32 000 kr i restskatt
Unika siffror: Lönesveket mot äldre och lojala
Fackliga ombud sökes: ”Kan påverka mycket”
Ledare: Lärares rätt till utveckling i yrket