Maxad glädje med daglig buffé
Så gjorde vi Sagostugans förskola i Köping satsar lite extra på kreativa kockar och inspirerade buffémenyer. Andrea Åkesson och Nina Jensen berättar om hur de går till väga.
Förskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen.
1 Ögongodis
Eftersom barnen hos oss äter i en matsal med buffé lägger vi mycket tid och engagemang på hur maten är upplagd. Vi äter ju även med ögonen, så det är viktigt att den ser lockande och fin ut – då kanske man vågar smaka på någonting nytt!
2 Vitaminfrukost
Varje morgon till frukosten serverar vi en hälso-shot fullproppad med vitaminer.Barnen blir nyfikna och pratar om färger och smaker samtidigt som de får i sig en massa nyttigheter.
3 Nyttiga chips
Chips vet de flesta barn vad det är, så här är startsträckan inte lång för att få barnen att prova grönkål. En klassiker på buffébordet hos oss, och så här års en given favorit i julbuffén.
4 Tankar kring mat
En välfylld och fin salladsbuffé som välkomnar till lunchen lockar förhoppningsvis till att lägga någonting nytt på tallriken. Varje dag skriver vi även en dagens fundering kring dagens meny som pedagogerna och barnen pratar om runt borden.
5 Nya vanor
”Köttbullar”, fast på vegofärs. Att servera bra alternativ av maträtter barnen känner igen öppnar vägen till att våga ta ut svängarna lite mer senare. Hos oss har vi kommit långt och barnen äter många ”gröna” rätter utan att de tänker på det. Det sitter mest hos oss vuxna att barn inte äter grönsaker. Det handlar mer om vad vi exponerar barnen för. Vi måste ju visa och erbjuda våra barn bra alternativ om vi ska få dem
att äta …
6 Dessertmagi
… som exempelvis denna pannacotta med mangospegel! En härlig avslutning på jullunchen.